ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ СТІЙКОГО ЕКОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ

Authors

  • О. А. Приятельчук Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2014.123.1.147-153

Abstract

Анотація. Екологізація економіки та перехід до стійкого розвитку стали пріоритетними напрямками для більшості розвинутих країн світу. Оцінка економічної ефективності реалізації стратегії стійкого розвитку на прикладі провідних країн світу, які вже давно активно рухаються в даному напрямку, стане вагомим аргументом для побудови екологічної безпеки країни за умов інтенсивного розвитку вітчизняної економіки. Стійкий екологічний розвиток цілком можливий за умови забезпечення економічної ефективності реалізації бізнес-проектів. Особливо актуальною дана тема постає в розрізі обмеження доступу України до природних ресурсів та надмірного завищення цін на них.
Розробка та реалізація проектів використання альтернативних відновних джерел енергії можлива, наразі, за умови всебічної державної підтримки у вигляді пільгового оподаткування, безвідсоткового кредитування, створення відповідної законодавчої бази, подолання лобі підприємств-монополістів в сфері видобутку та реалізації викопних джерел енергії, покриття частини затрат з державного бюджету, активної співпраці з міжнародними профільними організаціями та бізнес-структурами, які висловлюють бажання та зацікавленість всебічної підтримки подібних проектів на пільгових умовах, а також формування позитивного сприйняття суспільством та бізнесом ідеї переходу на новітні джерела енергії з метою економії та захисту навколишнього середовища.
Ключові слова: стійкий розвиток, стійкий екологічний розвиток, екологічно орієнтовані системи управління, відновлювальні джерела енергії, економічна ефективність, сонячна економіка.

Author Biography

  • О. А. Приятельчук, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

    Кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного бізнесу Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Published

2016-06-08