ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ЕКОЛОГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Authors

  • В. В. Якубовський Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2014.123.1.120-137

Abstract

Анотація. Проаналізовані та зіставлені найбільш застосовані механізми запобігання негативного впливу на навколишнє середовище, який відбувається внаслідок виробничої діяльності. Насамперед розглянутими є адміністративні та економічні механізми, що мають суттєво різну природу. На основі розгляду особливостей цих підходів показані переваги економічних методів, які забезпечують стимулювання окремих підприємств у впровадженні необхідних природоохоронних заходів на відміну від суто адміністративно–обмежуючих заходів, притаманних такому підходу.
Посеред економічних механізмів екологічного менеджменту змін клімату, як найбільш болісної проблеми сучасності, основної уваги надано принципу прямого фінансового оподаткування та методу ринкової торгівлі квотами на емісію, який отримав скорочену загальну назву «обмежуй і торгуй» (cap and trade). Надані і проаналізовані переваги та недоліки зазначених підходів до обмеження антропогенної емісії парникових газів, продемонстрований спектр застосування цих основних економічних інструментів в різних країнах світу.
Відмічено, що Угодою про асоціацією України з Європейським Союзом передбачено впровадження у найближчі 2 роки національної системи торгівлі парниковими газами адаптованої до існуючої з 2005 року загальноєвропейської системи. Це потребує швидких та ефективних зусиль спрямованих на розробку та впровадження необхідних заходів для виконання цього важливого природоохоронного зобов’язання.
Ключові слова: економічні механізми, екологічний менеджмент, адміністративні методи, екологічне оподаткування, торговельні системи, зміна клімату, парникові гази.

Author Biography

  • В. В. Якубовський, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

    Доктор технічних наук, професор кафедри міжнародного бізнесу Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Published

2016-06-08