ОСНОВНІ ВІДМІННОСТІ МІЖ ПОНЯТТЯМИ МІЖНАРОДНОГО ТА СВІТОВОГО ПОРЯДКУ В РАМКАХ ТЕОРІЇ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

Authors

  • І. М.А. Набі Львівський Національний Університет імені Івана Франка

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2014.123.1.95-101

Abstract

Анотація. В статті розглянуто основні концептуальні відмінності між понятій-
ними категоріями міжнародного та світового порядку в теорії міжнародних відносин. Поняття «міжнародний порядок» та «світовий порядок» достатньо часто вживаються не лише в рамках наукових досліджень міжнародних відносин, а й у практичній політичній і дипломатичній діяльності та публіцистиці.
В статті аналізуються особливості понять міжнародного та світового порядку та основні аспекти їх дослідження в теорії міжнародних відносин. Найширше ці терміни використовуються для характеристики загальної політичної ситуації у світі, що властиво для лексики політичних лідерів держав, військових, дипломатів, журналістів. Користуючись, цими поняттями, представники широкого кола громадськості постійно вкладають в них інший, переважно власний, зміст, спотворюючи тим самим, їхню сутність.
Однак, не лише політичні діячі не надають особливого значення відмінностям між міжнародним та світовим порядком. В теорії міжнародних відносин також не існує однозначного консенсусу щодо виділення їх як окремих елементів дослідження.
Ключові слова: міжнародний порядок, світовий порядок, міжнародна система, загальнолюдське суспільне благо, міжнародне співтовариство, правила та принципи порядку.

Author Biography

  • І. М.А. Набі, Львівський Національний Університет імені Івана Франка

    Аспірант кафедри міжнародних відносин та дипломатичної служба факультету міжнародних відносин Львівського Національного Університету імені Івана Франка

Published

2016-06-08