ЧИННИК США В РОСІЙСЬКО-КИТАЙСЬКИХ ВІДНОСИНАХ

Authors

  • С. А. Бут Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2014.123.1.74-86

Abstract

Анотація. Перебалансування сил на міжнародній арені внаслідок закічення біполярної епохи зумовили кардинальні зрушення у російсько-китайських взаєминах. Перетворення США на єдину глобальну надпотугу на початку останнього десятиліття ХХ століття та прагнення цієї держави закріпити статус-кво підштовхнуло російське та китайське керівництво до більш тіснішої співпраці та проголошення двосторонніх взаємин відносинами стратегічного партнерства.
Про виняткову роль чинника США у розбудові російсько-китайських взаємин свідчить двостороння нормативно-договірна база, в якій наголошується на спільному баченні сторонами вектору трансформації світоустрою – в напрямку мультиполярності. Такий підіхід відповідно демонструє несприйняття сторонами утриманння світового лідерства за США. Зокрема, на практиці антиамериканський сегмент російсько-китайської взаємодії вивляється в спільних або схожих підходах Москви та Пекіну щодо низки
питань регіонального характеру, співпраці в рамках міжнародних діалогових структур, проведенні спільних навчань, відмові від долара США у взаємних розрахунках.
Однак, кожна із сторін намагається використовувати двосторонню взаємодію в якості додаткового інструменту впливу у процесі розбудови відносин із США. Це прослідковується в актуальному загостренні відносин між Росією та США з приводу української проблематики. В цій ситуації Москва намагається продемострувати наявність підтримки своїм діям з боку Китаю, роль якого в міжнародних все більше зростає. Втім, в цьому ракурсі Пекін демонструє досить оборежний підхід та намагається отримати практичні зиски від російсько-американського протистояння. У випадку із Російською Федерецією це, в першу чергу, проявляється в економічній сфері. Водночас очевидним є
звуження російських можливостей для маневрування в рамках геополітичного трикутника «Росія–Китай–США», що відповідно сприяє зростанню асиметричності у взаєминах між Москвою та Пекіном.
Ключові слова: РФ, КНР, США, російсько-китайські відносини, «американський фактор».

Author Biography

  • С. А. Бут, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

    Аспірант кафедри країнознавства Інституту міжнародних відносин Київського національного університету
    імені Тараса Шевченка

Published

2016-06-08