РЕГІОНАЛЬНІ АСИМЕТРІЇ В ЄС ТА НОВІ ІНСТРУМЕНТИ ПОЛІТИКИ ВИРІВНЮВАННЯ

Authors

  • Л. С. Поліщук Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2015.126.2.116-124

Abstract

Регіональні диспропорції в Європейському Союзі поглибились з останніми
розширеннями. В статті аналізуються відмінності у економічному розвитку окремих регіонів і країн ЄС. Велика увага зосереджена на нових інструментах політики регіонального розвитку, основною метою яких є соціально-економічне вирівнювання в країнах та регіонах ЄС, зроблено висновки щодо її дієвості.
В статті аналізуються країни і регіони ЄС з різним рівнем соціально-економічного розвитку, який з останніми розширеннями лише диференціюється. Зроблена спроба ранжувати країни ЄС відносно показника ВВП надушу населення. В роботі підкреслюється збільшення кількості держав з разючими внутрішніми контрастами, особливо між столицею, столичними і периферійними регіонами.
Акцентується на нововведеннях політики економічного і соціального згуртування ЄС, котра розрахована на період 2014-2020 рр., відповідно до якої введені жорсткіші правила фінансування соціально-економічного розвитку, встановлена пряма залежність між наданням коштів з європейських фондів та виконанням країнами-членами вимог щодо
скорочення бюджетних дефіцитів і розмірів державного боргу. Найпомітнішим нововведенням наднаціональної регіональної політики ЄС є виділення за рівнем розвитку не двох, а трьох груп регіонів для розподілу асигнувань із Структурних фондів, що відповідають за політику згуртування.
Ключові слова: регіональні асиметрії, диспропорції, регіональний розвиток, інструменти політики вирівнювання, макрорегіональні стратегії ЄС.

Author Biography

  • Л. С. Поліщук, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

    Кандидат економічних наук, доцент кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин
    Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Published

2016-04-16