ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ МІНІМІЗАЦІЇ ПРОЕКТНИХ РИЗИКІВ, ЩО ВИНИКАЮТЬ В РАМКАХ МІЖНАРОДНОГО ПРОЕКТНОГО ФІНАНСУВАННЯ

Автор(и)

  • О. І. Виговський Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2019.140.1.47-57

Анотація

У цій статті досліджуються та класифікуються різноманітні види проектних ризиків, які притаманні міжнародному проектному фінансуванню, та вивчаються юридичні інструменти, які застосовуються ключовими учасниками проектного фінансування для мінімізації кожного з цих ризиків, на основі вивчення проектної документації, що розробляється для цієї мети. У статті аналізуються як комерційні (внутрішні та зовнішні), так і некомерційні ризики, зокрема, ризик незавершеності проекту,
Actual problems of international relations. Release 140. 2019
48
ризик перевищення кошторису проекту, операційний ризик, ризик заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу, ризик недостатнього обсягу доходів, що генеруються проектом після його завершення, валютний ризик, інфляційний ризик, ризик несприятливих змін у ціновій кон’юнктурі чи розмірі відсоткових ставок та інші. Автор наголошує на тому, що некомерційні ризики, включаючи політичний ризик, становлять ще більшу загрозу для реалізації міжнародного проекту, та пропонує комплекс захисних правових заходів, які можна застосовувати для зменшення таких ризиків у тривалій перспективі. Висновки, сформульовані наприкінці статті, представляють авторську позицію стосовно розв’язання проблеми мінімізації проектних ризиків, що виникають в рамках міжнародного проектного фінансування, за допомогою правового інструментарію.
Ключові слова: проектне фінансування, проектна компанія, комерційні ризики, некомерційні ризики, договірні засоби правового захисту.

Біографія автора

  • О. І. Виговський, Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка


    Доктор юридичних наук, доцент, доцент кафедри міжнародного приватного права 

Завантаження

Опубліковано

2020-01-28