ЕКОНОМІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ЗМІНИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ УКЛАДІВ

Authors

  • Т. О. Бабич ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2015.126.1.167-181

Abstract

     Перехід на інноваційних шлях розвитку на поч. ХХІ століття є однією з
найбільш популярних тем для дискусії серед економістів. Визначальним імперативом розвитку світового господарства стає модернізація та інтелектуалізація. Найбільш важливою складовою цих процесів є прорив в науково-технологічній сфері та в області високих технологій. Становлення та розвиток глобальної економіки відбувається у єдності технологічного, інституційного та макроекономічного аспектів.
     У статті викладено висновки проведеного дослідження присвяченого виявленню економічних проявів послідовної зміни технологічних укладів, заснованих на довгих циклах економічної кон’юнктури Кондратьєва. Основоположні причини сучасної світової кризи пов’язані з заміщенням домінуючого технологічного укладу. Тому її подолання можливе лише на довгій хвилі нового технологічного устрою. Таким чином, становлення та зростання нового технологічного укладу буде визначати вектор розвитку глобальної економіки в найближчі 10-20 років. Через це визначення економічних характеристик етапів життєвого циклу технологічного укладу є основою для формування нових напрямів розвитку економіки, зростання ефективності виробництва і створення нових сфер економічної діяльності. Проаналізовано основні економічні напрями формування технологічного укладу, що надає можливість бізнес-структурам планувати інноваційну та комерційну діяльність відповідно до глобальних технологічних зрушень. Розроблено модель економічного формату технологічних укладів, яку можна використовувати для аналізу динаміки глобальної економіки та побудови сценаріїв її розвитку. Оскільки відсутність розуміння єдності економічних циклів та технологічних змін приводить до фрагментарності та безсистемності економічної політики розвитку, що приводить до її низької ефективності. Систематизовано фактори економічної ефективності технологічних
укладів. На основі аналізу економічних індикаторів технологічних укладів визначено ключові галузі та продукти шостого технологічного укладу. Проведена оцінка основних проявів техноглобалізму як основи п’ятого та шостого укладів.
Ключові слова: технологічний уклад, техніко-економічна парадигма, техноглобалізм, науково-технологічна революція, технології, інновації, ресурси виробництва, нанотехнології, конвергенція.

Author Biography

  • Т. О. Бабич, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

    Здобувач, асистент кафедри міжнародного менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Published

2016-02-02