МІСЦЕ УКРАЇНИ У СТРУКТУРІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ БЕЗПЕКИ

Authors

  • Ю О Шкрабалюк

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2015.126.1.71-78

Abstract

     Наукова стаття присвячена визначенню місця України у європейському
регіональному комплексі безпеки. Зі зміною зовнішньополітичних орієнтирів України і міжнародної ситуації навколо держави особливо актуальним постає питання структури безпекового простору Європи і районування в регіоні. Автор розглядає динаміку безпекової взаємодії на європейському просторі в контексті трансформації межового простору, до якого геополітично належить Україна.
     З тими змінами, що сталися в геополітичному просторі Європи у 2014-2015 роках, важливо визначити нову систему координат для подальшого аналізу процесів формування безпекового порядку. Європейський Союз та держави окремо формують нові підходи до політики щодо України. Так само оновлюється зовнішньополітичний дискурс в Україні.
     Особлива увага приділяється місцю Російської Федерації та впливу, що визначає структуру межового простору, до якого належить територія України. Оглядаються методи формування лояльності, впливу на акторів, розширення власної участі у процесах формування безпекового формату регіону, що використовуються РФ.
     В роботі виділяється основний пул проблемних безпекових питань у відносинах європейського РКБ і Росії. Йдеться про розширення НАТО та ЄС, відносини з Балтійськими державами та про Балканські питання, тобто про умови, що визначають місце України у регіональному комплексі безпеки.
Ключові слова: Україна, простір безпеки, Європейський Союз, Східне партнерство, система безпеки, регіональний комплекс безпеки, РФ.

Published

2016-02-02