МІЖНАРОДНИЙ ТУРИЗМ В УКРАЇНІ: ГЕОПОЛІТИЧНІ АСПЕКТИ ГЛОБАЛЬНОГО ЯВИЩА

Authors

  • А. Ю. Парфіненко Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

DOI:

https://doi.org/10.17721/apmv.2015.126.1.12-23

Abstract

     У статті висвітлено геополітичні аспекти розвитку міжнародного ту-
ризму в Україні як глобального явища, що здійснює економічну, соціальну та міжнародно-політичну дію. Розкрито потенціал світових туристичних потоків як чинників геополітичного впливу, структура яких відображає і впливає на тенденції міжнародної взаємодії.
     Структуровано основні геополітичні чинники, що вливають на динаміку та просторову організацію міжнародних туристичних потоків. Серед них – політичні перевороти, терористичні акти, військові конфлікти. Підкреслюється особлива привабливість туризму для вчинення терористичних актів, фактичне використанням його терористами як інструменту політичного впливу. З’ясовані основні мотиви терористів щодо міжнародних туристичних відвідувачів, це – ідеологічне протистояння з туризмом, гласність, економічна розруха.
     Охарактеризовано загальні тенденції розвитку міжнародного туризму, роль та місце України на міжнародному туристичному ринку. З’ясовано, що протягом останніх десяти років Україна перетворилася на привабливу туристичну дестинацію, яка за кількістю міжнародних туристичних прибуттів (біля 25 млн.) увійшла до десятки найвідвідуваніших країн світу.
     Здійснено аналіз міжнародних туристичних потоків в Україні, зокрема їх динаміку та просторову структурі протягом 2000-2014 рр. в контексті військово-політичної агресії з боку Росії та загострення українсько-російських міждержавних відносин. Встановлено, що сучасна динаміка міжнародного туристичного потоку в Україні характеризується різким зменшенням обсягів міжнародних відвідувачів, зниженням темпів розвитку
туристичної діяльності та переформатуванням просторової структури в’їзного та виїзного туристичного потоку. Робиться висновок, що міжнародний туризм є не тільки реципієнтом міжнародних відносин, а й активним політичним актором, який здатен виступати каналом встановлення міжнародної довіри та взаємодії, чинником підтримки політичної стабільності.
Ключові слова: міжнародний туризм, глобальні туристичні потоки, актори геополітичного впливу, україно-російські міждержавні відносини, просторова структура туристичних потоків в Україні.

Author Biography

  • А. Ю. Парфіненко, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

    Кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри туристичного бізнесу Харківського національного
    університету імені В. Н. Каразіна

Published

2016-02-02